IRI for Europe

Proiectul „IRI for Europe”

În anul 2016, Comisia Europeană, prin intermediul programului Connecting Europe Facility (pe scurt CEF – mai multe detalii vezi aici), a inițiat un program de finanțare destinat statelor membre pentru a permite implementarea prevederilor Regulamentului (UE) 2015/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2015 privind procedurile de insolvență (reformare).

Oficiul Național al Registrului Comerțului, împreună cu Justizministerium des Landes Nordrhein-Westfalen (Germania), Ministerio della Giustizia – Direzione Generale per i Sistemi Informativi Automatizzati (Italia), Ministerul de Justiție (Croația) și INFOGREFFE (Franța) au format un consorțiu și au depus documentația proiectului intitulat „IRI for Europe” pentru a obține finanțare în cadrul programului CEF. IRI este prescurtarea de la Insolvency Register Interconnection.

Propunerea de proiect a consorțiului a fost acceptată pentru a fi finanțată și astfel proiectul „IRI for Europe” este finanțat de Comisia Europeană în cadrul acțiunii CEF nr. 2016-EU-IA-0074 prin intermediul acordului de finanțare nr. INEA/CEF/ICT/A2016/1297367.

Scopul proiectului este implementarea prevederilor Regulamentului (UE) 2015/848  astfel încât până la 30 iunie 2021,  registrele de insolvență ale membrilor consorțiului să fie interconectate la nivel european, iar datele acestor registre să fie disponibile în cadrul portalului european e-Justiție.

Valoarea finanțată de Comisia Europeană pentru acest proiect este de 1.532.631 euro, sumă din care Oficiului Național al Registrului Comerțului din România îi revin 320.197 euro.

Proiectul se derulează pe o perioadă de 34 de luni, începând cu luna iunie 2017 (termenul de finalizare este martie 2020). Pagina web a proiectului este disponibilă aici.

România, prin Oficiul Național al Registrului Comerțului a participat începând cu anul 2009 la inițiativa de interconectare a registrelor de insolvență prin intermediul portalului european e-Justiție, făcând parte din primele șapte state membre ce și-au interconectat registrele de insolvență în cadrul portalului e-Justiție. Astfel, începând cu anul 2012, în cadrul portalului e-Justiție pot fi efectuate căutări privind debitorii din statele membre interconectate: Germania, Estonia, Italia, Letonia, Olanda, Austria, România, Slovenia. Funcționarea în cadrul portalului e-Justiție a acestei interconectări a demonstrat utilitatea acestui instrument la nivelul Uniunii Europene. Căutarea debitorilor din aceste state membre interconectate este disponibilă aici.